Algemeen.

06/06/2024

HITA nv ondersteunt oproep aan Europese Commissie

Meer dan 200 belanghebbenden uit de geothermiesector, waaronder HITA, hebben in een brief de Europese Commissie opgeroepen om een Europese strategie en een actieplan rond geothermische energie op te stellen.  

 

28/02/2022

Aardwarmteprojecten bouwen mee aan de energietoekomst van heel Vlaanderen

Vlaanderen is voor het invullen van zijn energiebehoefte sterk afhankelijk van het buitenland. Meer dan de helft van onze energiebehoefte is daarnboven voor verwarming en koeling en op slechts 5,9% van de invulling van de warmtevraag kan een ‘groen’ etiket gekleefd worden. Volgens de energiestatistieken van VEKA, het Vlaams Energie & Klimaatagentschap, is bovendien 84% van deze ‘groene’ warmte afkomstig vanuit installaties op basis van biomassa. De overige 16% komt van warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. 

 

 

22/11/2021

HITA ontvangt VLAIO-steun om de haalbaarheid te onderzoeken van het winnen van lithium uit een geothermische pekel

HITA zal mede dankzij de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) de haalbaarheid bekijken om lithium te extraheren uit geothermisch pekelwater. Zo tracht HITA de eerste stappen te zetten om dit waardevol metaal in kader van onze energietransitie, ook in Vlaanderen te winnen. 

13/08/2019

Diepe geothermie kan Vlaanderen helpen zijn klimaatdoelstellingen te behalen

Vlaanderen is voor het invullen van zijn energiebehoefte sterk afhankelijk van het buitenland. In 2017 verbruikte Vlaanderen 1.570 PJ aan primaire energie waarvan 71,4% afkomstig van gassen en petroleumproducten. Deze laatsten zorgen veruit voor de grootste uitstoot aan broeikasgassen.

12/06/2019

HITA nv brengt diepe geothermie in een stroomversnelling.

De roep naar ‘groene’ energie is groot. Zowel de bedrijfswereld als de burger zijn vastberaden om Vlaanderen te wijzen op haar verantwoordelijkheid én om te investeren in duurzame energie. De markt is er alvast klaar voor.

ProjectUpdates.

datum ikoon29/02/2024

Project: GEO@Merksplas

Alweer uitstel van seismische campagne

Daar waar in oktober van vorig jaar de geplande 3D seismische campagne in het grensgebied van Merksplas, Rijkevorsel en Hoogstraten werd uitgesteld door enkele ontbrekende toelatingen, moet de campagne nu opnieuw worden uitgesteld omwille van de weersomstandigheden. Aangezien door de... Lees meer

foto trilwagen birdwagen 4

datum ikoon14/12/2023

Project: GEO@Turnhout

Infoavond in kader van openbaar onderzoek omgevingsvergunningsaanvraag + lancering nieuwe website

In samenwerking met de Stad Turnhout werd op woensdagavond 13 december 2023 een infoavond georganiseerd voor buurtbewoners van de toekomstige aardwarmtecentrale langs de Steenweg op Merksplas in de nabijheid van het AZ Turnhout, campus Sint-Jozef. De infoavond vormde onderdeel van... Lees meer

GEOTurnhout 3D aanzicht centrale

datum ikoon05/10/2023

Project: GEO@Merksplas

Uitstel seismische campagne

De seismische campagne die oorspronkelijk in het najaar van 2023 gepland stond, wordt uitgesteld naar de eerste maanden van 2024. Hoewel bijna alle voorbereidingen voor de campagne zijn afgerond, wordt er gewacht op enkele definitieve goedkeuringen van privé-eigendommen in de... Lees meer

SC GEOMerksplas