Algemeen.

28/02/2022

Aardwarmteprojecten bouwen mee aan de energietoekomst van heel Vlaanderen

Vlaanderen is voor het invullen van zijn energiebehoefte sterk afhankelijk van het buitenland. Meer dan de helft van onze energiebehoefte is daarnboven voor verwarming en koeling en op slechts 5,9% van de invulling van de warmtevraag kan een ‘groen’ etiket gekleefd worden. Volgens de energiestatistieken van VEKA, het Vlaams Energie & Klimaatagentschap, is bovendien 84% van deze ‘groene’ warmte afkomstig vanuit installaties op basis van biomassa. De overige 16% komt van warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers. 

 

 

22/11/2021

HITA ontvangt VLAIO-steun om de haalbaarheid te onderzoeken van het winnen van lithium uit een geothermische pekel

HITA zal mede dankzij de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) de haalbaarheid bekijken om lithium te extraheren uit geothermisch pekelwater. Zo tracht HITA de eerste stappen te zetten om dit waardevol metaal in kader van onze energietransitie, ook in Vlaanderen te winnen. 

07/05/2021

ENGIE en HITA slaan de handen in elkaar voor diepe geothermie in Antwerpen en Limburg

ENGIE en HITA, een ontwikkelaar van diepe geothermie, hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het ontwikkelen van diepe geothermieprojecten in Antwerpen en Limburg.

 

13/08/2019

Diepe geothermie kan Vlaanderen helpen zijn klimaatdoelstellingen te behalen

Vlaanderen is voor het invullen van zijn energiebehoefte sterk afhankelijk van het buitenland. In 2017 verbruikte Vlaanderen 1.570 PJ aan primaire energie waarvan 71,4% afkomstig van gassen en petroleumproducten. Deze laatsten zorgen veruit voor de grootste uitstoot aan broeikasgassen.

12/06/2019

HITA nv brengt diepe geothermie in een stroomversnelling.

De roep naar ‘groene’ energie is groot. Zowel de bedrijfswereld als de burger zijn vastberaden om Vlaanderen te wijzen op haar verantwoordelijkheid én om te investeren in duurzame energie. De markt is er alvast klaar voor.

ProjectUpdates.

datum ikoon24/11/2021

Project: GEO@Lommel

Resultaten seismisch onderzoek tonen ondergrondse structuren in drie dimensies

De seismische meetcampagne, waarbij drie trilwagens doorheen het Lommelse straatbeeld rondreden, werd begin augustus succesvol afgerond.  Vandaag, drie maanden later, zijn de eerste resultaten van dit onderzoek gekend. De trilmetingen werden uitgevoerd om drie watervoerende lagen beter in kaart te... Lees meer

lommel model

datum ikoon04/11/2021

Project: GEO@Herentals-Olen

Potentieel aardwarmte voor Herentals en Olen groter dan verwacht

In december 2020 heeft HITA, in samenwerking met de firma GTG, een seismische campagne uitgevoerd in de regio Herentals-Olen. Er werden 2.481 geofonen uitgelegd over een traject van net geen 50 km. Op 1.120 punten werden er trillingen uitgestuurd in... Lees meer

figuur nieuwsbericht website 03112021

datum ikoon29/06/2021

Project: GEO@Lommel

Seismische campagne Lommel van start op 19 juli

Op 19 juli start de seismische campagne die de diepe ondergrond in het noordwesten van Lommel in kaart gaat brengen. Drie trilwagens zullen voor deze campagne operationeel zijn, terwijl een vierde trilwagen als back-up in de buurt zal zijn.  

Vanaf  dinsdag 20 juli zullen de... Lees meer

Kaart Lommel