HITA nv brengt diepe geothermie in een stroomversnelling.

12/06/2019

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers (PROFEL nv), Swerts (SOUDAL nv) en Tormans (TORMANS nv) hebben deze boodschap goed begrepen en hebben de naamloze vennootschap HITA opgericht. Via HITA nv wensen de initiatiefnemers diepe geothermie de kans te geven die ze verdient in de energiemarkt. Want energie winnen uit de diepe ondergrond is duurzaam, betaalbaar en bevoorradingzeker. En laat dit nu net de drie kenmerken zijn van de energie van de toekomst.

Voorzitter Vic Baron Swerts verwoordt het als volgt:

“Van in het prille begin was ik geïnteresseerd in het potentieel van diepe geothermie. Kilometers diep boren in de Kempense bodem om dan warm water op te pompen om mee te verwarmen en elektriciteit te maken spreekt tot de verbeelding. Toen ik enkele maanden geleden aangesproken werd over dit initiatief heb ik als investeerder niet lang moeten nadenken. Want energie zal er altijd nodig zijn. Dat deze energie dan ook nog duurzaam is, is een extra troef!

HITA nv wil de ontbrekende schakel zijn in de uitrol van diepe geothermie in Vlaanderen. De ambities reiken ver. Naast louter projectontwikkeling wil HITA samen met strategische partners ook geothermiecentrales bouwen én exploiteren. De doelstelling is om tegen 2030 een tiental geothermiecentrales in exploitatie te hebben die samen jaarlijks 600.000 MWh aan energie zullen produceren. Genoeg om een equivalent van 40.000 woningen te voorzien van warmte én 15.000 van elektriciteit. Hierdoor vermijden we de jaarlijks uitstoot van 140.000 ton CO2!

Voor de operationele taken kan HITA een beroep doen op twee ervaren medewerkers die nauw betrokken waren bij de ontwikkeling en de bouw van de diepe geothermiecentrale in Mol. In concreto zal Geert De Meyer het dagelijks beheer op zich nemen als CEO en Stijn Bos wordt binnen zijn functie als COO verantwoordelijk voor de technische uitvoering. Daarnaast vervoegt Lisa Tips het team als jr. projectingenieur voor de bovengrondse installaties.

“Stijn en ik waren van bij de eerste onderhandelingen sterk onder de indruk van de goesting van de investeerders om te investeren in diepe geothermie. Uiteraard zal de weg naar succes niet altijd geplaveid liggen met mooie momenten. Maar wij geloven er rotsvast in dat met de juiste partners én hard werken diepe geothermie zal uitgroeien tot een volwaardige sector in Vlaanderen”, aldus Geert De Meyer, CEO HITA.